Poesie a due voci – Pjesme u dva glasa

midnight-blues

Ovo nije prvi puta da dva pjesnika objave zajedničku zbirku. Meni je ovo drugo zajedničko objavljivanje poslije 1997. godine. Prošlo je gotovo dvadeset godina od tada. Književno sam sazrijevao objavljujući zbirke, putopise, monografije, nosače zvuka, novinske članke, itd. Nastupajući često u Rijeci posrećilo mi se upoznati talijansko-hrvatskog pjesnika Giacoma Scottija. O njemu me znam mnogo, znam samo da vrsno plete svoje verse na oba jezika, mnogo nastupa i mnogo objavljuje. Znam i to da voli Mediteran, no osobito je vezan uz Rijeku i more što je oplakuje. Stoga je Giacomo riječki pjesnik, jedan od najvećih u trajanju ovog grada.

Poezija je čin visina, ona izvire iz sjećanja, tuge, sreće, trenutka. Poezija je realnost koja se reflektira na mutnom zamagljenom staklu pjesničke mašte, ona pripada međutrenutku, podsvijesti, nekoj vrsti moždanog i osjećajnog vakuuma gdje čuva svoju neprocjenjivu vrijednost... Zbir ovih stihova živio je u nekom vremenu koje toliko godina nije htjelo sjesti na vlak prolaznosti. No iskopali smo te stranice i pustili stihove neka se klate na suvremenom vjetru brzih promjena. Još uvijek je lijepo pročitati dobru pjesmu uz čašu vina i razmisliti o čemu ona govori. Poezija obično nema objašnjenje. Pjesma je dobra ako je čitatelju njena melodija, struktura, tema, makar jedna dobra riječ dotakla srce. Ako ti osjećaj kaže da ti poezija pomaže. Pomognite sebi i nama i pročitajte ove pjesme, prevedene na oba jezika. Giacomo moje na talijanski, ja njegove na hrvatski. Prevoditi poeziju nije lako, no tko to originalnije čini od samih pjesnika... Kakve god da jesu one su naše... moje njegove, njegove moje... i obrnuto.

Ugodno putovanje

Poesie a due voci
Pjesme u dva glasa

Giacomo Scotti
Riccardo Staraj

Povijesni dan – Predstavom od šest činova smještenom u 1525. godinu proslavljena Kandalora @ Mošćenice

Mošćenice – Zanimljivim programom obilježena je u subotu Kandalora, povijesni dan Mošćenica, tradicionalno događanje koje već godinama organizira Katedra Čakavskog sabora, te ju djelomično koriste kao izvještajnu skupštinu, pa su tako i ovog puta predstavili učinke rada ove udruge u proteklih godinu dana i najavili plan za sljedeću.

Poseban dio ovog događanja jest i tematska predstava koja se održava na stvarnim, povijesnim lokacijama u starom gradu. U šest činova prema scenariju Riccarda Staraja, ova je predstava ”pučane” i posjetitelje vratila nakratko u vrijeme srednjeg vijeka, točnije 1525. godinu.

http://www.liburnija.net/foto-povijesni-dan-predstavom-od-sest-cinova-smjestenom-u-1525-godinu-proslavljena-kandalora-moscenice/

Midnight Man – Riccardo Staraj & Midnight blues band

Odličan spoj poezije, bluesa, jazza, rocka i kazališta na novom albumu Midnight man

Kvarnerski pisac i pjesnik Riccardo Staraj dobro je poznato ime iz kulturnih krugova Kvarnera.
Njegov novi projekt kojeg danas predstavlja; album Midnight man nastao je kao izbor između tridesetak pjesama koje je sa svojim bendom Midnight blues stvarao od 2012 godine do danas.
 
Cijeli album nabijen je protestom, buntovnom lirikom koju Staraj piše kao svoj osobni stav prema političkoj i socijalnoj zbilji zemlje u kojoj živi, no i cijelog svijeta.
Naime, kako autor voli reći, ta "polupjevna poezija" idealno je "sjela" na blues, jazz i rock dionice njegovog pratećeg banda kojeg danas čine: Marko Sedlak - gitara, Vedran Ružić - bas gitara, Edi Lazarić - bubnjevi, Josip Rubinić - truba, Toni Železnik - saksofon.
 
Paralelno s izlaskom albuma, Riccardo Staraj predstavlja pjesmu Midnight man za koji je snimljen i video spot. Kako je ovaj glazbenik, ujedno i veliki ljubitelj bluesa, svoje dvadesete i tridesete godine proveo je u Sjedinjenim državama putujući automobilom, vlakom, autobusom od istočne do zapadne obale, pa je i ovaj spot inspiriran upravo američkim cestama, motelima i bluesom.
 
Staraj voli reći da slijedi uzore koji su uspjeli pretočiti svoju poeziju u vrhunske rock i blues izvedbe, a to su Lou Reed, Jim Morrison i Nick Cave. Poezija danas samo putem glazbe može zanimati publiku, a njena kazališna i koncertna dimenzija privlači fanove na brojne performance koje ovaj liburnijski umjetnik zajedno sa svojim bendom upriličuje. Koncertni show često je popraćen video artom Starajevog dugogodišnjeg kolege, fotografa Marina Aničića.
 
Koncertni nastupi Midnight blues benda odličan su spoj poezije, bluesa, jazza, rocka, kazališta, a određeni dio rezerviran je za blues standarde koje Staraj i band, ponovo na osebujan pjevačko-recitatorski način, izvode pred publikom.
 
Nastupi koji su do sada obilježili njihovo djelovanje su: Ljetna pozornica Opatija, Gradina - Trsat --Rijeka, Kastav Blues festival, B & D Blues Festival.
 
Donosimo popis pjesama s albuma Midnight man
 

1. Za svakog Lidera
2. Meč
3. Tko je bacio prvi kamen
4. Back door man
5. Midnight blues
6. Politička kuhinja
7. Zaokret
8. Blues samoće
9. Midnight man
10. Devil in love
11. Žeđ noći

 

Midnight Man – Riccardo Staraj & Midnight blues band

Excellent combination of poetry, blues, jazz, rock and theater on the new album Midnight Man.

Sljedeća stranica »