Povijesni dan – Predstavom od šest činova smještenom u 1525. godinu proslavljena Kandalora @ Mošćenice

Mošćenice – Zanimljivim programom obilježena je u subotu Kandalora, povijesni dan Mošćenica, tradicionalno događanje koje već godinama organizira Katedra Čakavskog sabora, te ju djelomično koriste kao izvještajnu skupštinu, pa su tako i ovog puta predstavili učinke rada ove udruge u proteklih godinu dana i najavili plan za sljedeću.

Poseban dio ovog događanja jest i tematska predstava koja se održava na stvarnim, povijesnim lokacijama u starom gradu. U šest činova prema scenariju Riccarda Staraja, ova je predstava ”pučane” i posjetitelje vratila nakratko u vrijeme srednjeg vijeka, točnije 1525. godinu.

http://www.liburnija.net/foto-povijesni-dan-predstavom-od-sest-cinova-smjestenom-u-1525-godinu-proslavljena-kandalora-moscenice/

Midnight Man – Riccardo Staraj & Midnight blues band

Odličan spoj poezije, bluesa, jazza, rocka i kazališta na novom albumu Midnight man

Kvarnerski pisac i pjesnik Riccardo Staraj dobro je poznato ime iz kulturnih krugova Kvarnera.
Njegov novi projekt kojeg danas predstavlja; album Midnight man nastao je kao izbor između tridesetak pjesama koje je sa svojim bendom Midnight blues stvarao od 2012 godine do danas.
 
Cijeli album nabijen je protestom, buntovnom lirikom koju Staraj piše kao svoj osobni stav prema političkoj i socijalnoj zbilji zemlje u kojoj živi, no i cijelog svijeta.
Naime, kako autor voli reći, ta "polupjevna poezija" idealno je "sjela" na blues, jazz i rock dionice njegovog pratećeg banda kojeg danas čine: Marko Sedlak - gitara, Vedran Ružić - bas gitara, Edi Lazarić - bubnjevi, Josip Rubinić - truba, Toni Železnik - saksofon.
 
Paralelno s izlaskom albuma, Riccardo Staraj predstavlja pjesmu Midnight man za koji je snimljen i video spot. Kako je ovaj glazbenik, ujedno i veliki ljubitelj bluesa, svoje dvadesete i tridesete godine proveo je u Sjedinjenim državama putujući automobilom, vlakom, autobusom od istočne do zapadne obale, pa je i ovaj spot inspiriran upravo američkim cestama, motelima i bluesom.
 
Staraj voli reći da slijedi uzore koji su uspjeli pretočiti svoju poeziju u vrhunske rock i blues izvedbe, a to su Lou Reed, Jim Morrison i Nick Cave. Poezija danas samo putem glazbe može zanimati publiku, a njena kazališna i koncertna dimenzija privlači fanove na brojne performance koje ovaj liburnijski umjetnik zajedno sa svojim bendom upriličuje. Koncertni show često je popraćen video artom Starajevog dugogodišnjeg kolege, fotografa Marina Aničića.
 
Koncertni nastupi Midnight blues benda odličan su spoj poezije, bluesa, jazza, rocka, kazališta, a određeni dio rezerviran je za blues standarde koje Staraj i band, ponovo na osebujan pjevačko-recitatorski način, izvode pred publikom.
 
Nastupi koji su do sada obilježili njihovo djelovanje su: Ljetna pozornica Opatija, Gradina - Trsat --Rijeka, Kastav Blues festival, B & D Blues Festival.
 
Donosimo popis pjesama s albuma Midnight man
 

1. Za svakog Lidera
2. Meč
3. Tko je bacio prvi kamen
4. Back door man
5. Midnight blues
6. Politička kuhinja
7. Zaokret
8. Blues samoće
9. Midnight man
10. Devil in love
11. Žeđ noći

 

THE DEVIL IN LOVE album

Novi projekt pjesnika Riccarda Staraja i njegovog Midnight blues benda je na vratima. Naime, cd istoga naziva i novi muzički spot koji nosi ima jedne od udarnih pjesama na albumu MIDNIGHT MAN, biti će promoviran 29.07.2015. u 21.30 sati na Maloj sceni Ljetne pozornice u Opatiji. Treći je to cd pjesnika koji je 2012 godine "ušao" u glazbene vode interpretirajući svoje stihove na vrlo osobit ekspresivan način  na podlozi bluesa, rocka i jazza. Cijeli ovaj show koji Staraj već treću godinu priređuje na Maloj sceni Ljetne pozornice u Opatiji biti će popraćen video artom dugogodišnjeg Starajevog suradnika, fotografa Marina Aničića. No zanimljivost ovog poetry-blues performancea je premijera novog spota MIDNIGHT MAN u režiji Johna Karduma i Ire Tomić koji će se prikazati prije samog koncerta na filmskom platnu Male scene Ljetne pozornice. Ulaz za ovaj nezaboravan umjetnički doživljaj koji u sebi sadrži elemente kazališta, performing arta i rock koncerta iznosi samo 25 kn ili zajedno sa cd-om 50 kn, no u pretprodaji 20 kn, odnosno sa cd-om 40 kn. Karte se mogu kupiti na ulazu u Ljetnu pozornicu (najvjerojatnije strana parka), a u pretprodaji ANNALINEA d.o.o., centar Mošćeničke Drage ili na tel 051 737 -207 odnosno mail info@annalinea.hr

Midnight blues band čine:

Riccardo Staraj – vokal, poezija        
Marko Sedlak – gitara        
Vedran Ružić – bas        
Edi Lazarić – bubnjevi        
Toni Železnik – sax        
Josip Rubinić – truba

kontakt: Riccardo Staraj, 0913737473 ili rikpoems@yahoo.com  www.rikpoems.com

Ostale aktivnosti

Pored književnosti i poezije, te multimedijalnih projekata koji u svojoj osnovi sadrže nekoliko umjetničkih izraza kao što su izgovorena riječ, slika, video, kazalište i glazba, Riccardo Staraj  aktivan je u javnom i društvenom životu zajednice. Unutar Talijanske zajednice, čiji je predsjednik, organizira brojna kulturno-umjetnička događanja u suradnji s Turističkom zajednicom i Općinom M. Draga, pa tako svoju svestranost širi i na ostale sfere društvenog života. Područja djelovanja ovoga autora, osim poetskog svijeta izražavanja, su karneval, sportske manifestacije, manifestacije unutar Turističke zajednice M. Draga, objavljivanje tekstova u dnevnim i mjesečnim listovima, publikacije monografija i turističkih vodiča i kataloga,  organizacija izložbi i pisanje likovnih i književnih osvrta, te brojne aktivnosti unutar institucije Općine M. Draga.